De beste noise cancelling hodetelefonene

En virkelig god, støydempende hodetelefon koster fort noen tusenlapper. Den er verdt hver krone straks du utsetter deg for skrikete unger og turbinstøy under en flere timer lang flytur. Tar du på deg de dyre hodetelefonene da, så er fraværet av støy priceless, som det så fint heter i kredittkort-reklamen.

headphones-1599624_640Tradisjonelle øreklokker, slik man gjerne bruker på en arbeidsplass med støyende maskiner rundt seg, består av massive og gjerne passive øreklokker som skal omslutte ørene dine og fysisk hindre noe som helst å trenge gjennom. Evt tettsittende ørepropper som mange opplever som ubehagelige, særlig over tid, der de gnager seg dypt inn i øregangene dine.
Støydempende hodetelefoner baserer teknologien sin på et helt annet prinsipp. Her er det også øreklokker som omslutter ørene dine, men ikke så tett at svetten renner.
I stedet for å fysisk trenge støy ute, bruker moderne, støydempende hodetelefoner en rekke mikrofoner rundt, utenfor og inni øreklokkene som oppfanger all lyd og støy, analyserer den – og sender ut en omvendt lydbølge som direkte motvirker og utligner de inngående lydbølgene.
Noen mener den stillheten som da oppstår, virker litt mekanisk, nesten som en bomullsdott, men man slipper i hvert fall gnaget fra ørepropper eller svetten som renner i de tradisjonelle øreklokkene i et maskinrom eller bak rattet i en traktor.

Klassens konge – og alle utfordrerne

Bose QuietComfort har lenge vært, og regnes fortsatt for å være kongen på haugen blant støydempende hodetelefoner. Det er velfortjent! Bose har god polstring både i bøylen og putene som omslutter øret, slik at man ikke føler noe ubehagelig klemming.
Ledning-utgaven til ca 2.500 kroner er utstyrt med mikrofon og volumknapper som funger som fjernkontroll når du kobler den til Apple-produkter.
Bose’s ledning-frie variant til ca 4.000 kroner må kobles til duppedittene dine via blåtann om du ønsker å høre på musikk, se film eller snakke i mobilen med dem.
Bruker du Bose som rene støydempere kan også ledning-utgaven enkelt frakobles kabelen. Begge variantene har inntil ca 20 timers batteritid. De reduserer dessuten fortsatt støy etter at batteriet går tomt. Kjekt å ha i en knipe!

Mange andre produsenter har lansert sine egne utfordrere på støyreduksjonsmarkedet. F.eks har AKG, Parrot, Philips, Plantronics, Sennheiser og Samsung egne varianter som prøver å ta opp konkurransen med Bose. Disse utfordrerne er gjerne hakket rimeligere i innkjøp også.
Vi kan anbefale leserne å ta en tur innom en velassortert forhandler og prøve de ulike modellene. Hodeformen er forskjellige hos folk, og man kan fort finne modeller som føles og oppleves mye mer behagelige mot øret enn andre. Så kan man heller sjekket på nettet etterpå hvor man finner best pris på akkurat den modellen.

Trafikkfarlige

Selv har vi prøvd ut Bose QuietComfort 25 nå mens vi har forfattet hele denne nettsiden. Vi har sittet og skrevet ved spisebordet hjemme i stua og bevisst utsatt oss for gneldrekjerring, syteunger og kaklende svigerbeist…og vi enser knapt spetakkelet rundt oss!! Mission accomplished!

Avslutningsvis vil vi gjerne komme med en velment advarsel :

Reklamekampanjer oppfordrer folk å bruke støydempende hodetelefoner også når man f.eks går tur i bråkete by-omgivelser eller står og venter på bussen. Dette vil vi imidlertid advare på sterkeste mot, fordi man nettopp trenger å høre når f.eks uvørne syklister nærmer seg bakfra!
Det verste, eller farligste om man vil, med disse støydempende hodetelefonene, er at man heller ikke hører om en bil plutselig kommer opp på siden av deg bakfra og kan kjøre rett på deg om du ikke rekker å vike unna!
Noen ganger skal man høre hva som skjer rundt seg…så man ikke risikerer at alt blir dødsstille – bokstavelig talt…

Privacy Policy