Kablene alle trenger

Fremtiden er trådløs, heter det så fint. Innen vi havner der, fylles skuffer og skap opp med kabler vi fortsatt trenger – eller for lengst burde ha kastet.

Under her har vi samlet fire av de vanligste og mest populære kablene som kan være svært kjekke å ha.

HDMI

HDMI kabelen er den mest brukte kabelen når det kommer til video. Enten du skal bruke den fra spillmaskinen til TV’n din, mellom PC og skjerm, eller fra en Blu-Ray spiller til prosjektor.
HDMI kabelen er utviklet for å overføre HD video og lyd uten å komprimere noe. HDMI er erstatningen for analoge videostandarder. I nyere tid så har HDMI begynt å bli byttet ut med DisplayPort, som enda kjappere kan overføre video-signaler av høyere oppløsning.
Mange versjoner av HDMI kabelen har blitt utviklet etter at formatet ble introdusert, både kabler som kan overføre 3D film og Ethernet.
Uansett så kan det alltid være lurt å ha en HDMI kabel liggende hvis du skal drive med noe som helst som involverer videosignaler/ skjermbilde.

3.5 mm audio jack

3.5 mm audio jack eller 3.5 mm lydkabel er den mest brukte kabelen som brukes til å overføre lyd. Enten det er fra mobiltelefon til ekstern høytaler, fra PC til et headset, eller mellom mixeren og bassen.
3.5 mm lydkabel har blitt brukt i mange år, og vil mest sannsynlig bli brukt i mange år til, siden den er så effektiv og billig å produsere. Apple har kuttet denne helt ut på sine nye iPhone 7-modeller, men det store flertallet av apparater som avgir lyd vil nok i mange år til basere seg på det gode, gamle formatet.

Thunderbolt

Thunderbolt er en kabel som raskt kan overføre data fra en datamaskin til en annen enhet. Thunderbolt er blant annet på de fleste nyere Apple PCer, og på noen nyere Windows laptop’er.
Det finnes tre typer : Thunderbolt 1, Thunderbolt 2 og Thundebolt 3.
Thunderbolt 1 og 2 har samme form som en Mini DisplayPort, mens en Thunderbolt 3 har samme form som en USB type C kabel.
Thunderbolt er utviklet av dataselskapet Intel. Thunderbolt kombinerer egenskapene til PCIe (PCI Express) og Displayport inne i èn og samme kabel. Thunderbolt kan være koblet med opptil seks forskjellige enheter samtidig med hjelp av forskjellige adaptere.
I fremtiden så vil nok Thunderbolt bli mer og mer populært, og hvis du skal drive med data så er det alltid lurt å ha en Thunderbolt kabel på lur.

Ethernet

Ethernet kabel er den mest populære kabelen som overfører signaler i et nettverk. Enten den brukes til å koble rutere og access punkt sammen, forbinder en PC og en Ethernet hub eller kobler et spillkonsoll og en repeater i lag.
Ethernet ble lansert i 1980 og har vært i bruk siden. Etter 1980 har det kommet forbedrede versjoner av kabelen. Disse kan overføre mer bitrate og er raskere.
Ethernet kabler brukes mest på lokale nettverk (LAN), men erstattes ofte av WiFi.
Ethernet kan også brukes til å lage kompliserte, lukkede nettverk, som for eksempel på fabrikker, arbeidsplasser og skoler.
Disse kablene kalles også CAT kabler, og indikerer hastighet etter hvor høyt nummeret er. For eksempel overfører CAT 7 nettverkssignaler raskere enn CAT 5.
Hvis du vil ha maksimal fart på nettverket ditt, eller du ikke har tilgang på WiFi så er det alltid lurt å ha en Ethernet kabel eller to på lur.

Husk å kildesortere!

Avslutningsvis : husk at avleggs, ødelagte og unødvendige kabler IKKE skal kastes i husholdningsavfallet, men leveres inn til nærmeste butikk som tilbyr å ta i mot EL-avfall til sortering og resirkulering.

Privacy Policy