Kontorskjermene for den kresne

Akkurat nå er det gjerne 4K skjermer som er i vinden når man skal velge ny, ultimat PC-monitor til kontoret. Men du må regne med å passere 10.000 kroner for en slik skjerm.

Med 4K kan du dele opp skjermbildet ditt i fire separate 1080p-skjermer, også uten irriterende og forstyrrende rammer i mellom. Optimalt for aksjemeglere som vil ha ulike grafer og markedsverktøy oppe samtidig.
Kjekt å ha også for vanlige dødelige, med tekstbehandling i ett bilde, regneark i et annet, mailboksen din i det tredje og siste nytt fra nettavisene i fjerde skjermbildet.

Dell kanskje best

I skrivende stund er Dell ute med en 43-tommers råtass-modell de har kalt P4317Q. Denne har full HD-oppløsning og kjekt-å-ha tilkoblinger som fire stk USB 3.0, VGA-port, HDMI og både en DisplayPort og MiniDisplayPort. Prislappen er på 11.000.
For godt under 10 tusen kan man kjøpe 40-tommers skjermer hos konkurrentene, som f.eks Philips. Fortsatt med Full HD og en rekke tilkoblingsmuligheter.
Andre skjermprodusenter har modeller i butikkene med hakket hvassere bildekvalitet, men da snakker vi om skjermer optimalisert for grafikktunge dataspill og ikke kontorprogrammer.

Heller leie enn eie?

En mer fleksibel og attraktiv løsning, både for deg som arbeidstaker og for arbeidsgiveren din, kan være å leie eller lease kontorskjerm til deg (samt PC og øvrig IT-utstyr også, for den del).
En rekke dataleverandører og finansinstitusjoner tilbyr arbeidsplasser å heller leie eller lease IT-utstyr fremfor å investere og kjøpe direkte. Fordelene med dette er flere.
Kjøper du datautstyr, må du sitte med dette i lang tid før det er ferdig avskrevet i regnskapet. Ofte vil investeringen koste så pass at firmaet ikke tar seg råd til å kjøpe noe nytt før mange år senere. Da kan du som arbeidstaker risikere å jobbe på gammeldags og avleggs utstyr de siste årene før ny investering finner sted.
Det er dessuten en rimelig sur start i ny jobb om du «tvinges» å jobbe på et utdatert datautstyr som forgjengeren din dessuten har sølt og kladdet på…

Derfor kan man argumentere overfor sjefen sin at de heller kan slutte å kjøpe inn nye kontorskjermer og annet datautstyr til de ansatte!

Med leasing avtale kan man fornye bedriftens IT-utstyr, gjerne årlig, mot at man forplikter seg til å betale en minnelig sum hver måned i noen år fremover. Leasing-summen utgjør kanskje mer penger enn man ellers ville ha investert i nytt utstyr i løpet av f.eks en 3-års periode. Men leasing-beløpet kan avskrives med èn gang i regnskapet, og de ansatte kan ha et mye mer moderne og oppdatert dataverktøy i hverdagen på denne måten.
Hvis man leier, koster det gjerne litt ekstra hver måned, sammenlignet med leasing. Men leie er kortsiktig og uforpliktende. Perfekt for ekstra utstyr man trenger bare noen få dager, uker eller måneder. F.eks i forbindelse med midlertidig ansatte i bedriftens høysesonger. Eller når man skulle hatt noe ekstra portabelt og lettvektig på en lengre forretningsreise.

Konklusjon

Litt flåsete sagt, kan man gjerne velge så stor og dyr skjerm som mulig – så lenge arbeidsgiver vil betale for dette. Men mange finner at en PC skjerm kan bli FOR stor, og dermed unaturlig eller direkte ubehagelig å jobbe mot fra kontorpulten sin. Ofte vil folk helst ha maks 30-tommers skjerm å glo på i åtte timer daglig.
Dermed koker det ned til en grunnregel som gjelder for det meste her i livet : du må finne og velge det som passer DEG best, og ikke nødvendigvis hva venner og kollegaer anbefaler!
Eller som en kompis av oss sa under forrige ski-VM : «Jeg driter i åssen dataskjerm jeg har, så lenge jeg får sett Petter Northug banke svenskene i løypa mens jeg er på jobb!»

Privacy Policy